Erilaiset frisbeelajit

Siinä missä frisbeen heitto oli 30 vuotta sitten pelkkää liitokiekon eli frisbeen heittämistä pelaajalta toiselle, on se saanut nykyisin todella monta eri muotoa ja lajia. Enää ei ole pelkkää frisbeen heittoa, vaan erilaisia frisbeelajeja, joissa toisissa kilpaillaan kansainväliselläkin tasolla maailmanmestaruuskilpailuja myöten. Suomeenkin on syntynyt erilaisia frisbeelajeihin erikoistuneita seuroja ja joukkueita, jotka kilpailevat myös ulkomailla.

Ultimate on joukkuelaji, josta on myös syntynyt muita samankaltaisia lajeja. Ainot ero niiden välillä on säännöt. Alkuperäinen ultimate on alun perin Yhdysvalloista lähtöisin ja Suomessa sen toimintaa ohjaa Suomen Liitokiekkoliitto ry. Ultimate seuroja löytyy ympäri Suomea ja Suomen maajoukkue on menestynyt erittäin hyvin kansainvälisissä kilpailuissa ympäri maailmaa voittaen monia arvokisoja.

Ultimaten tavoite on saavuttaa ennalta määrätty maalimäärä ennen vastustajajoukkuetta. Pelialueena on jalkapallonkentän pituinen kenttä, joka on kuitenkin hieman jalkapallokenttää kapeampi. Maali syntyy siten, että joukkueenjäsen ottaa frisbeen kiinni maalialueella, joka on kummassakin päässä oleva 18 metriä pitkä alue muistuttaen amerikkalaisen jalkapallon maaleja.

Ultimate vaatii melko hyvää kuntoa, sillä se on vauhdikas laji, jossa kestävyys on tärkeää ja nopeiden liikkeiden hallinta plussaa. Se vaatii harrastajaltaan ennen kaikkea hyvää frisbeen heittotaitoa ja -tarkkuutta, pelisilmää ja taktista ymmärrystä. Suomessa on yli 10 aktiivisesti toimivaa seuraa lähinnä isommissa kaupungeissa. Varusteiksi riittävät hyvät kengät sekä frisbee. Talvisin lajia harrastetaan sisäliikuntahalleissa.

Ultimatesta on syntynyt myös muutamia muita lajeja, jotka muistuttavat sitä. Ultimaten joukkueet pelissä ovat yleensä 7 henkisiä. Aina ei ole mahdollista pelata näin suurilla joukkueilla, jonka takia kehitettiin Hot Box, mini ultimate ja goaltimate, joita pelataan pienemmällä kentällä ja harvalukuisimmilla joukkueilla. D-hoopsia pelataan koripallokentällä. Schtick disc ja kan-jam ovat suositumpia alalajeja Yhdysvalloissa.

Frisbeegolf rantautui Suomeen 90-luvulla. Frisbeegolfin koreja alkoi ilmestyä eri puolille kaupunkia, lähinnä puistoihin, rannoille ja urheilualueille. Lajia kutsutaan toisilla nimillä myös kiekkogolfiksi ja liitokiekkogolfiksi. Tavoite on täysin sama kuin golfissakin, eli saada frisbee koriin mahdollisimman vähillä heitoilla. Korit on usein aseteltu vaihtelevaan maastoon, joka luo haastetta heittojen välille.

Frisbeegolfia voi harrastaa kuka tahansa, sillä ne on rakennettu usein yleisille alueille, jotka ovat kaikkien käytössä täysin ilmaiseksi. Frisbee on kooltaan hieman pienempi kuin ultimatessa. Pieni frisbee mahdollistaa tarkemman tähtäämisen ja osumisen koriin. Lajia pidemmälle vietäessä otetaan käyttöön muutama eri kokoinen frisbee riippuen heiton pituudesta aivan niin kuin normaalissakin golfissa.

Frisbeegolfia on pelattu Yhdysvalloissa jo 1960-luvulta lähtien. On kuitenkin mielenkiintoista, ettei se ole saavuttanut sen suurempaa suosiota maailmalla, lukuun ottamatta Suomea ja Ruotsia. Muualla Euroopassa sen harrastaminen on erittäin vähäistä. Laji kuitenkin kasvattaa edelleen suosiotaan ja Suomessa oli vuonna 2018 jo noin 650 rataa ympäri maata. Suomi on myös pärjännyt erittäin hyvin lajin kansainvälisissä kilpailuissa.

Frisbeelajeja maailmalla

Freestyle frisbee on temppuilua frisbeen kanssa. Se on vapaamuotoinen laji, jossa kilpailijat tekevät erilaisia temppuja joko yksin tai joukkueessa. Laji sai alkunsa jo 1970-luvun Kanadassa ja siitä järjestetään edelleen kilpailuja ympäri maailmaa. Freestyleä käyttävät myös monet ultimaten pelaajat verrytellessään ottelua varten. Freestyle tuo tuntumaa frisbeehen ja siten voi parantaa tarkkuutta sekä kosketusta lajiin.

Guts frisbee on kaikkein vanhin frisbee laji. Se on polttopallon tapaista peliä, jossa joukkueet kilpailevat keskenään frisbeen kiinnisaamisesta. Myös koirien oma frisbeepeli on suosittu laji tietyissä koirapiireissä. Se on koiran omistajan ja itse koiran taidonnäyte, kun he suoriutuvat yhdessä pituusheitosta ja myös erilaisista freestyle heitoista, jotka koiran on otettava kiinni.