Extreme-urheilulajit

Extreme-urheilulle ei ole varsinaista selvennystä tai määrittelyä. Useilla salpaantuu hengitys, kun näkee toisen suorituksen, kun taas toisille se tilanne on jo niin tuttu tai arjellinen, että hädin tuskin välittää tapahtuvasta. On kuitenkn selvää, että käsite extreme-urheilu on olemassa ja siihen on ajan saatossa alettu luokittelemaan tiettyjä lajeja.

 

Sanotaan, että käsitettä extrem-urheilu on alettu käyttämään enemmän markkinoinnin yhteydessä 90-luvun puolella. Silloin yritettiin saada erottumaan joukosta uusia tv-ohjelmia sekä uusia tv-kanavia, jotka esittivät näitä lajeja lähetyksissään. Myöhemmin ja jopa nykypäivään saakka extreme-urheilu yhdistetään erilaisiin lajeihin, joihin sisältyvät vauhti, korkeus, syvyys tai vuodenajasta riippuvaiset tekijät. Tämä perustellaan sillä, että olosuhteet ovat sellaiset, joihin ei itse pääse vaikuttamaan ja sen takia tilanne muuttuu jatkuvasti suorituksen aikana. Toisin sanoen jokaisen suorituksen aikana olosuhteet saattavat vaihdella, esimerkiksi lainelautailijoille on mahdotonta saada aikaan samanlaista aaltoa pystyäkseen vertaamaan heidän suorituksiaan keskenään tietyillä asteikoilla. Extreme-urheilulajit ovat myös harvemmin esillä kouluissa eivätkä näin ollen sisälly opetussunnitelmaan.

Lajien luokittelu

Olosuhteita ajatellessa monelle tulee mieleen heti muutama laji. Nopeudesta tunnetut rallit tai korkeudesta tunnettu vuorikiipeily samoin vuodenajasta riippuvaisena mieleen juolahtaa laskettelurinteessä tapahtuva lumilautailu. Itse asiassa, edellämainittujen lisäksi, on olemassa lista lajeista, jotka luokitellaan extreme-urheiluksi. Siellä on omat alaluokkansa, joihin jokainen laji luokitellaan. Listaa tarkastellessaan huomaa, että lajit ovat kaikki yksinlajeja paitsi paintball sekä koskenlasku. Eri itse suoritus ja sen lopputulos on kiinni itsestään. Osa lajeista on syntynyt trendien tai kulttuurien mukana ja se on ollut myös syy lajin kasvulle. Esimerkiksi skeittailu on kokenut voimaksata nousua 90-luvulla, kun se liitettiin nuorisokulttuuriin. Trendikkäinä lajeina voidaan pitää laskuvarjoliitoa veneen perässä. Kun sitä on alettu markkinoimaan turistikohteissa ja laji sai näkyvyyttä, jokaisen oli kokeiltava. Lajien markkinointi on keskittynyt enemmän keskivertoa nuorempaan väestöön, vaikka sitä ei ole missään määritelty minkä ikäiset saavat seurata tai harrastaa lajeja. Tämä voidaan perustella mukaansatempaavalla esilletuonnilla, johon nuoremmat lähtevät helpommin mukaan sekä ääriolosuhteissa saatava adrenaliinimäärä, jota kaivataan useammin nuorempien keskuudessa. Markkinoinnin sanotaan myös olevan suuri prosessi, joka erottaa tavallisen urheilun extreme-urheilusta, koska markkinointikeinot poikkeavat toisistaan.

Lajien luokittelu

Lajien harrastaminen

Moni kiinnostuu lajeista, koska ne ovat näyttäviä ja ne monesti liitetään rentoon elämäntyyliin eksoottisissa paikoissa luonnon lähellä. Toisille se on taas tapa voittaa pelkonsa tai saada hetkellinen annos adrenaliinia, joka vapautuu fyysisen ponnistelun yhteydessä. Jotkut jahtaavat kokemusta kaiken edellä mainitun lisäksi. Kaikki ovat hyviä syitä alkaa harrastamaan extreme-lajeja, mutta täytyy myös muistaa, että se monesti vaatii todella suuria ponnisteluja, jolloin keho altistuu suurille rasitteille. Eli jo fysiikkansa puolesta löytyy ihmisiä, jotka eivät sovellu kyseisten lajien harjoittajiksi. Toinen asia on jos haluaa päästä kilpailemaan tietyssä lajissa, niin sen harastaminen pitää aloittaa melko nuorena, jotta kaikki motoriikkaan liittyvä kehittyy kasvaessaan. Tässäkin on tietysti poikkeuksia. Sitten täytyy olla myös tietoinen mitä hakee tietyltä lajilta ja mihin on valmis ryhtymään. Monesti on vaikeaa itse aloittaminen. Muutenkin kyseisten lajien harrastaminen voi usein olla hyvin vaarallista, kuolemantapauksia unohtamatta. Kilpailutasolla mennään jo niin rajavyöhykkeellä, että pelkkä tapahtuman näkeminen saattaa nostattaa katsojan sykettä. Ei mikään ihme, että extrem-lajien loukkaantumistilastot ovat korkeampia, suhteutettuna muuhun urheiluun. Toisaalta autolla ajaminen saattaa olla tilastollisesti yhtä vaarallista, kun jokin tavallinenkin urheilulaji. Jos on kiinnostunut jostakin extreme-lajista ja haluaa kokeilla, niin niitä varten on erilaisia kontrolloituja ja turvallisia kursseja, joissa lajiin pääsee tutustumaan. Ja vaikkei lajia koskaan ole tarkoitus harrastaa, niin voi olla kokemuksen arvoista käydä kokeilemassa.