Luonnolliset kauneuskikat – Osa 2

Paitsi niitä joka kaapeista löydettäviä aineksia, luonnon kauneuskikoista kiinnostuneiden kannattaa myös miettiä erikoisempien ainesosien tarkoitusperäistä hankkimista. Esimerkiksi Aloe Vera kasvista saa vuosikausia kosteuttavaa geeliä, ja pienellä vaivalla se tulee pitkän päälle halvemmaksi kuin saman aineen purkeissa ostamien. Samalla säästät myös luontoa muovipakkauksia vältellessä.

Aloe Veran ja Manukan taikaa

Monesta kosteuttavasta tuotteesta tuttu Aloe Vera on ikivihreä lehtikasvi, joka on alunperin kotoisin Arabian alueelta, ja kasvaa nykyään luonnossa useilla trooppisilla alueilla. Aloe Veraa saa helposti kasvatettua myös Suomen oloissa ruukkukasvina sisätiloissa. Kasvin geelimäisellä mehulla on useita käyttötarkoituksia, ja sen saa helposti kasvista käyttöönsä katkaisemalla yhden pitkistä lehdistä., ja sitä voi käyttää kauneudenhoito tarkoituksiin sellaisenaan. Kasvin varmasti tunnetuin käyttötarkoitus on palovammojen hoito, vaikka sitä ei kannata ehkä ihan niihin vakavimpiin vammoihin mennä laittamaan, siitä löytyy esimerkiksi auringon polttamalle ihon lievitystä. Geeli toimii myös loistavana tehokosteuttajana, joko yksinään tai muiden luonnon antimien tehostamana. Kasvilla on myös antibakteerisia vaikutuksia, joten kosteuttamisen lisäksi se saattaa auttaa muissa iho ongelmissa, kuten näppylöissä, kosteuttamisen ohessa. Kasvilla on myös katsottu olevan närästystä ja vatsaongelmia lieventävä vaikutus, mehu on sinällään aika kitkerää mutta siitä voi sekoittaa muiden aineiden kanssa esimerkiksi maukkaan smoothie -juoman.

Toinen tunnettu useaan käyttötarkoitukseen sopiva tuote on hunaja, ja varsinkin Uudesta-Seelannista tuleva manuka-hunaja. Hunajan kauneus- ja terveysvaikutukset korostuvat tässä erikoishunajassa johtuen sen alkuperästä. Hunaja valmistuu medestä jonka mehiläiset ovat keränneet pääasiassa mānuka-pensaan kukista. Pensas on luonnollisesti antibakteerinen ja antimikrobinen, ja nämä ominaisuudet siirtyvät myös siitä tuotettuun hunajaan. Manukan antibakteerisia vaikutuksia mitataan UMF tai MGO arvoilla, ja hinta on yleensä tavallista hunajaa huomattavasti korkeampi, pienenä pidetyn tuotanto määrän vuoksi. Manukan käyttö muodot ovat äärettömän monipuoliset, syötynä se voi auttaa IBS tyyppisiin vatsa oireisiin ja urheilusuorituksista palautumiseen. Ulkoisesti sitä on käytetty iho ongelmien hoidossa, kosteuttavana ja kirkastavana kasvonaamiona ja hiusnaamiona. Manukaa voi myös laittaa ohuesti pienten haavojen päälle niiden paranemista edistämään.

Kauneutta kukkapenkistä ja apteekista

Laventeli on monille tuttu voimakastuoksuinen violetti varsikasvi. Laventeli on monikäyttöinen koristekasvi, joka on myös helppo kasvattaa sillä se ei ole turhan ronkeli kasvuoloistaan. Laventelia myydään myös eteerisen öljyn muodossa useissa luontaistuotekaupoissa, ja sekä tuoreella, kuivatulla että öljymuodossa olevalla kasvilla on puuduttava ja anti-inflammatorinen vaikutus. Laventelin öljyä voi käyttää esimerkiksi kipeille lihaksille suoraan hieroen, ja pieni määränäppylöiden päällä auttaa niiden turvotuksen ja punaisuuden vähentämisessä. Kuivattuja tai tuoreita kukkia voi yhdistää muiden aineiden, kuten manuka -hunajan kanssa kasvonaamioksi, ja koitekoinen tyynyspray auttaa lempeästi untenmaille.

Aktiivihiili on puhdistava, likaa ja rasvaa itseensä helposti imevä ainesosa joka on viimeisen parin vuoden aikana noussut kauneuden ja terveyden trendituotteeksi. Lääkehiiltä on käytetty vatsatautien hoitoon vuosikausia, mutta nykypäivänä hiiltä hyväkseen käyttäviä tuotteita löytyy hammastahnoista kasvonaamioihin. Apteekeissa myytävää aktiivihiiltä voi kokeilla sellaisenaankin hampaan pinnan valkaisemiseen, ja tahrojen poistoon. Hiili harjataan hampaisiin kostealla hammasharjalla, joko hammastahnan kanssa tai sinällään. Tässä kannattaa käyttää mahdollisimman hellävaraista hammasharjaa hampaiden kulumisen välttämiseksi. Apteekissa käydessä kannattaa myös ottaa varastoon vanhanaikaista aspiriini särkylääkettä, jonka sisältämä salisyylihappo on vaikuttava aine useissa kalliissa näppylä voiteissa. Murskatusta aspiriinista ja vedestä saa nopeasti sekoitettua paikallisen finnivoiteen ärhäköille näppylöille.

Jokaisen luonnollisesta kauneudesta kiinnostuneen kaapista kannattaa myös löytyä kookos öljy purkki. Tämä monikäyttöinen öljy sopii hyvin kasvo-, vartalo-, ja hiusnaamioiden pohjaksi. Kookosöljyllä saa nopeasti kosteutettua kynsinauhat, ja rohkeimmat käyttävät sitä hampaiden puhdistamiseen intialaisella pulling -tekniikalla. Tuoksua ja lisättyjä kauneusterapeuttisia ominaisuuksia kookosöljyyn voi lisätä erillisillä tuoksuöljyillä, joita löytyy laidasta laitaan antibakteerisesta Tea Tree -öljystä rauhoittavaan kamomilla uutteeseen.