Outo Suomi – Osa 1

Usein tuntuu että suomi kohoaa maailmanlaajuisen uustiskynnyksen yli vain ja ainoastaan outoudellaan. Lehdet riemastuvat vinkin saadessaan, oli kyseessä sitten suomalaisten oudoista tavoista, kuten vauvojen nukuttamisessa kansallisesti jaetuissa pahvilaatikoissa, rikkaiden formula kuskien kykenemättömyydessä puhua englantia, tai aikuisten miesten halussa pukeutua platform-kenkäisiksi hirviöiksi ja laulaa heviä. Kun vähän miettii niin tajuaa että ollaanhan me suomalaiset hieman omalaatuista kansaa tapojemme ja harrastustemme kanssa. Tässä muutama muistutus siitä mikä tekee meistä niin ihanan erillaisia.

Tavat ja perinteet

Suomalaisten oman tilan ja hiljaisuuden tarve on tunnettu ympäri maailman. Maassa vierailevia varoitetaan siitä että vieraita ei tervehditä kadulla ja vieressä istujan kanssa ei kannata käydä keskustelemaan. On myös tunnettua että suomalaiset istuvat ruokapöytään syömään, eivätkä seurustelemaan. Outona, ja ehkä jopa lastensuojelukynnyksen ylittävänä pidetään myös suomalaisten tapaa nukuttaa vauvat vaunussa ulkona säällä kuin säällä. Meistä kun on täysin normaalia kääriä pienokainen viltteihin, ja potkaista pihalle nukkumaan jopa kovalla pakkasella!

Vaikka saunominen onkin maailmalla yleistä, suurin osa saunoista on kuivalämpöisiä, ja julkisissa tiloissa esimerkiksi löylyn heitto kiukaalle on kiellettyä. Saunoja ei myöskään lämmitetä suomalaisten tuttuihin mittoihin, vaan esimerkiksi 50 – 60 asteen ajatellaan olevan ihan hyvä lämpö. Muita suomalaisten saunomiseen liittyviä erikoisuuksia ovat savusauna, saunan jälkeen nakusillaan uiminen, ja vihtominen joka on perinteenä samanikäistä kuin saunominen. Nykyään  vihtominen on lähinnä itsensä läiskimistä koivunoksilla saunomisen yhteydessä, mutta sillä on juuret parantaja kulttuurissa, ja Suomen kansanparantajayhdistyksestä voi varata hoitavan vihtojan omaan saunaan vierailemaan. Jos vieraan vihtomaksi päätyminen tuntuu hieman oudolta, vihdan voi sitoa kesällä ja pakastaa talvea odottamaan. Vihtominen parantaa verenkiertoa ja edistää aineenvaihduntaa. Se vastaa pehmeää hierontaa, ja sillä saa poistettua lihaksista stressiä. Koivunlehditä jää myös iholle hoitavia ainesosia, ja se irrottaa kuollutta ihosolukkoa auttaen puhtaan olon saamisessa.

Saunassa käymisen kanssa käsi kädessä kulkee kesämökeily. Meille Suomalaisille itsestäänselvä asia, kaikillahan on kesämökki, tai tuttava jolta sellaista voi lainata. Kaikkialla maailmassa näin ei kuitenkaan ole, ja yleisesti ottaen kesäasunnot ovat varakkaiden huvia. Siirtolapuutarhamökit varsinkin ovat suomalaisia erityisyyksiä, on epätodennäköistä että ahtaasti asutuissa Euroopan maissa saisit pystyttää tilapäisasunnon kaupunki puutarha tontille.

Ruuat

Jokaiselta maalta löytyy omat ruoka erikoisuutensa, ja ulkomaalaisille oudoimpia ruokia Suomalaisessa ruokapöydässä ovat salmiakki ja mämmi. Pääsiäisenä tarjoiltava mämmi on ulkoasultaan valmis herättämään epäluuloja viattomassa ruokailijassa. Ruisjauhoista valmistettava jälkiruoka on niin täysin suomalainen keksintö kuin olla ja voi, eikä ole juurikaan levinnyt maailman kulinaristisiin piireihin. Outoina aiemmin pidetyt piimä ja ruisleipä ovat viime vuosina ottaneet tuulta alleen terveys ruokina, joten ehkä mämmiäkin saataisiin markkinoitua sen korkean kuitupitoisuuden vuoksi! Vaikka maailmalla syödään paljonkin lakritsia, ja joissain maissa jopa salmiakkia, on suomalaisen salmiakki lajien kirjo aivan omaa luokkaansa. Ulkomaalaiseen makuun suurin osa merkeistä ei välttämättä täyttäisi makeisen määritelmää, mutta ne ovat lähes jokaisen ulkosuomalaisen vienti listan ensimmäisellä sijalla.

Ruuat

Jostain kumman syystä suomalaiset ovat täysin hurahtaneita chili pippureihin.  Tuntuu että kaupoista löytyy tulisia kastikkeita enemmän kuin Meksikosta konsanaan. Tampereella järjestetään vuosittain Chilifest Finland jotka kärjistyvät Naga Morich -chilin syömisen maailman mestaruus kisailuun, eli tilaisuus jossa hullut suomalaiset pääsevät itkemään ja voimaan pahoin syötyään suurin piirtein maailman tulisinta vihannesta. Viimeisenä tässä osiossa tulee mainita suomalainen alkoholi politiikka. Ensimmäisenä järkytyksenä useille tulee että kaupasta ei saa ostettua viinaa, ja viiniä voi ostaa vain Alkon kautta. Pienet valikoimat tekevät viinin valinnasta helpompaa joskin ehkä kliinisempää. Myös suomalaisten tapa ostaa omat drinkkinsä, ennemmin kuin kierroksen koko pöydälle kerrallaan saattaa kampata turistin. Jos hän oman maansa tapojen mukaan käy ostamassa kaikille juomat, hän saattaa yllättyä ettei suomalaisiin tapoihin välttämättä kuulu ostaa hänelle toista takaisin. Kaikki ovat kyllä äärellisen kiitollisia hänen ostamistaan juomista!