Pallopelit

Urheilu on aina hyväksi keholle ja monipuolinen urheilu on meille jopa elintärkeää jaksamisen kannalta. Mieleisen urheilulajin valinta saattaa olla hankalaa kaikkien mahdollisten urheilulajien joukosta, joten kannattaa rohkeasti vain lähteä koittamaan jokaista lajia mikä vähänkin kiinnostaa. Tällöin löytää helpoiten itselleen parhaimman lajin. Yksiä erittäin monipuolisia ja hyviä urheilulajeja ovat pallolajit. Pallolla tapahtuvia lajeja on vaikka kuinka paljon, joten tässä artikkelissa perehdymme hieman enemmän pallopelien tarjontaan. Pallopelit ovat hyvä ja monipuolinen urheilulaji, jossa lajista riippumatta tulee hyvä ja aerobinen rasitus koko keholle.

 

Pallopeli on nimensä mukaisesti urheilulaji, jossa apuna käytetään palloa tai muuta palloa vastaavaa välinettä. Pelistä riippuen pelissä saattaa olla joukkue tai peli saattaa olla yksinpeli toista henkilöä vastaan. Yhdistävä tekijä pallopeleissä kuitenkin on, että niitä pelataan aina kilpailumielessä toisia vastaan. Tässä on tarkoituksena kerätä mahdollisimman paljon pisteitä, jossa eniten pisteitä kerännyt pelaaja voittaa. Pisteiden laskenta riippuu täysin pelistä ja jokaisessa pelissä pisteiden laskenta tapa vaihtelee.

Pallopelit on mahdollista luokitella neljään erilaiseen sarjaan, jotka ovat:

  • Maalipelit, joissa pallo yritetään saada toisen joukkueen suojaamaan maaliin.
  • Mailapelit, joissa pallon lisäksi apuvälineenä toimii maila. Mailalla on tarkoitus löydä palloa, jolloin se menee takaisin vastustajan puolelle tai johonkin muuhun tarkoitettuun paikkaan.
  • Verkkopelit, joissa pallo yritetään lyödä verkon yli vastustajan puolelle käyttäen apuna mailaa tai käsiä.
  • Tai sitten vielä kohteeseen osuttaviin peleihin, jolloin pallolla on tarkoitus osua johonkin tiettyyn kohteeseen.

Pallopelilajit

Erilaisia pallopelejä riittää vaikka kuinka paljon ja jokaisella maallakin on erikseen oma pallopelinsä, jota maassa pelataan useimmin. Tähän artikkeliin on mahdotonta sisällyttää esittelyä jokaisesta pallopelistä, joten alle on listattu pienet esittelyt kaikkein suosituimmista peleistä maailmalla. Jalkapallo tulee varmasti ensimmäisenä mieleen kun puhutaan pallopeleistä. Se on kansainvälisesti maailman suosituin laji, jota varten järjestetään isoja ja näyttäviä kansainvälisiä kilpailuja. Tästä varmasti jokainen ainakin tietää, viime kesänä viimeksi järjestetyn Worldcup-kilpailun. Laji on saanut alkunsa Brittiensaarilla 1800-luvun alkupuolella ja sillä on tällä hetkellä jopa 3,5 miljardia harrastajaa tai seuraajaa, joka tekee siitä ehdottomasti maailman suosituimman pallolajin. Jalkapallossa on myös erilaisia alalajeja, kuten amerikkalainen jalkapallo, australialainen jalkapallo, kelttiläinen jalkapallo ja rugby. Toisena lajina varmasti monelle tulee mieleen koripallo. Koripallo on varmasti maailman toiseksi suosituin pallolaji jalkapallon jälkeen. Koripallo on vain enemmän suosittu laji lämpimissä maissa ja Amerikassa. Koripallo on sisällä tai ulkona pelattava laji, jossa apuna käytetään käsiä. Tässä lajissa palloa kuljetetaan pompottelemalla ja heittämällä. Pisteitä saa kun pallon saa heitettyä vastustajan puoleiseen koriin. Koripallo sai alkunsa Yhdysvalloissa vuonna 1891. Aluksi koripallo oli enemmän suosittu katulajina, mutta sitä pelattiin myös koulun liikuntatunneilla.

Pallopelilajit

Suomalaisilla ensimmäisenä kuitenkin varmasti tulee mieleen jääkiekko. Jääkiekko lasketaan kuitenkin pallopelien luokkaan, vaikka siinä ei sinänsä palloa käytetäkään. Tämä on jäällä tapahtuva urheilulaji, joka kansainvälisestä suosiostaan huolimatta ei ole saavuttanut koripallon tai jalkapallon suosiota. Syy tälle on varmasti se, että jääkiekkoa pelataan nimensä mukaisesti jäällä. Tämä tarkoittaa sitä, että useilla lämpimillä mailla ei ole välttämättä mahdollisuutta harrastaa kyseistä lajia yhtä laajasti. Laji on kaikkein suosituin maissa, joissa on selkeä talvi kuten Pohjoismaat, Kanada, USA. Lajista kuitenkin pidetään kansainvälisiä kilpailuja. Jääkiekko luotin Kanadassa noin 1800-luvun tietämillä.

Yksi mainitsemisen arvoinen laji on vielä baseball. Tästä pelistä on myös monia erilaisia versioita, joista tunnetuin suomalaisille on pesäpallo. Laji luotiin 1838 vuonna Yhdysvalloissa, jossa sen suosio on edelleenkin kaikkein suurinta.