Parihyppykilpailut

Uimahypyt ovat suosittu laji ja siihen liittyen järjestetään monia kilpailuja ympäri maailmaa. Lajiin kuuluu myös monia erilaisia ryhmiä ja kilpailulajeja. Kaikki lajit ovat teknisesti vaativia, mutta Syncrohypyissä eli parihyppykilpailuissa tarvitsee varmasti montaa muutakin taitoa. Hypyt tehdään parin kanssa kahdestaan samaan aikaan, sekä samalta korkeudelta. Lajin voi löytää erilaisista mestaruus kilpailuista, niin Euroopan kuin maailman tasolla. Suomalaiset hyppääjät ovat osallistuneet niihin myöskin. Uimaliitto valitsee edustajat joukkueisiin ja tänä vuonna MM-kisat olivat Etelä-Koreassa ja EM-kisat olivat Ukrainassa.

Säännöt ja tuomarointi

Eli kaksi hyppääjää ovat samanaikaisesti ponnahduslaudalla ja suorittavat hypyn samanaikaisesti. Hypyt suoritetaan ponnahduslaudalta kolmesta metristä ja eri kerroksilta. Kilpailun aikana vähintään yhden hypyn tulee olla eteenpäin suunnattu, mutta sitä ei saa suorittaa ponnahduslaudalta paikallaan ollessa. Ja tietysti suoritusten yhtäaikaisuus on yksi olennainen osa kilpailua. Tuomarit kiinnittävät huomiota myös yksilölliseen suoritukseen, mutta lopullinen pistemäärä koostuu monesta muustakin asiasta.

Kuten muissakin lajeissa, parihyppykilpailuissa on monia asioita, jotka vaikuttavat lopulliseen pistemäärään. Tämän lajin tuomaristossa on yleensä yhdeksän tuomaria, jotka arvostelevat hyppääjät. Pisteytys tapahtuu usein asteikon 0-10 välillä puolen numeron tarkkuudella. Parihypyt arvostellaan niin yhdessä kuin erikseen ja pisteitä saa monesta eri kategoriasta. Arvostelun kohteena ovat esimerkiksi ponnistus, ilmalento sekä itse veteenmeno. Näistä osiosta voi saada enintään kolme pistettä, jokaisesta erikseen. Kilpailun lopussa pistemäärä lasketaan tiettyä kaavaa seuraten. Pistemäärästä poistetaan korkein ja alin saatu arvosana ja lopullinen summa kerrotaan vielä hypyn vaikeusasteella.

Muita asioita, joita tuomarit tarkkailevat ja huomioivat pisteytyksessä ovat lentorata, korkeus ja vauhti. Myös volttien tai kierteiden suorituksen tekniikka ja sujuvuus ovat listalla. Nopeus, pysäytys ja asento vaikuttavat hypyn tyyliin ja tarkoitus onkin saada se näyttämään mahdollisimman helpolta sekä esteettiseltä. Seuraavan kerran kun katson parihyppykilpailuja, kannattaa kiinnittää huomiota myös veteenmenoon. Täydellisen ja muutenkin onnistuneen hypyn tunnistat siitä, että se ei aiheuta ollenkaan roiskeita.

Naisille ja miehille järjestettävissä kilpailuissa on hieman eroavaisuuksia ja säännöt poikkeavat toisistaan. Naiset hyppäävät vain viisi hyppykierrosta, kun taas miehet hyppäävät kerroksilta kuusi. Kolmen metrin ponnahduslauta on yleensä kaikille kilpailuille sama. Vaikeusasteelle on jonkin verran rajoituksia, sillä kahdella kierroksella se on asetettu vaikeusasteelle 2,0 riippumatta siitä, minkälainen hyppy on kyseessä. Muille kierroksille ei ole asetettu rajoituksia.

Suomalaisia lajin harrastajia ja kilpailijoita

Uimaliitto valikoi joka vuosi uuden maajoukkueen, joka edustaa Suomea EM- ja MM-kisoissa. Liiton toiminnassa on mukana monia seuroja ympäri Suomea ja kilpailijat valitaan tuomareiden toimesta. Uimaliitolla on omat tuomarit, jotka tekevät tarkkoja pisteytyksiä, mutta lopullisen päätöksen tekee yleensä lajikoordinaattori. Kauden 2018-2019 päätökset teki Jouni Seppänen. Valintakriteerit täyttävät kilpailijat pääsevät mukaan näyttökilpailuihin ja viimeisten kilpailuiden jälkeen tehdään lopulliset valinnat. Tämän vuoden maajoukkue on jo julkaistu ja kilpailut käytiin heinäkuun sekä elokuun aikana. Viimeisimmät tiedot ovat Uimaliiton sivuilla. Parihyppyjen parissa kilpailivat MM-kisoissa sekä EM-kisoissa Lauren Hallaselkä ja Anni Paloheimo.

Uimaliiton sivuilta saa hyvin tietoa kaikista menneistä ja tulevista kilpaluista. Saat myös tietoa, jos laji kiinnostaa ja haluaisit sen aloittaa. Uimahalli löytyy melkein jokaiselta paikkakunnalta ja seurat sekä harrastuspiirit toimivat siellä. Kilpailuja järjestetään monille eri tasoille ja ammattilaiseksi pyrkivän kannattaa aloittaa treenaaminen hyvissä ajoin. Maajoukkueeseen pyrkiminen on hieno tavoite ja toisaalta, jos oma lapsi on lajista kiinnostunut, kannattaa häntä kannustaa myös jatkamaan. Lajin pariin pääsee varmasti mukaan edullisesti ja uimakoulut ja valmentajat löytyvät oman paikkakunnan kautta.