Sukellus surffauksen maailmaan

Sukellus surffauksen maailmaan

Syyskuisen iltapäivän auringonpaisteessa joukko märkäpukuun pukeutuneita harrastajia ottavat surffilaudat kainaloon ja suuntaavat kohti aallokkoa. Moni sivustaseuraaja katselee kummaksuen heidän toimintaansa. Osa katsojista saattaa ehkä arvatakin, että kyse on surffauksesta. Toiset taas miettivät kummaksuen, mitä kyseinen joukko oikein touhuaa, heidän astuessaan kylmään meriveteen.

Surffaus on maailmanlaajuisesti tunnettu laji, jota tavallisimmin harrastetaan tropiikissa; kuten Havaijilla tai Indonesiassa. Suomessa laji on kuitenkin huonosti tunnettu. Vaikka laji olisikin aiemmilta etelän lomilta tuttu, moni ei kuitenkaan osaa edes ajatella, että Suomen karuissa meriolosuhteissa olisi moinen touhu edes mahdollista. Suomen karu luonto ja sääolot ovatkin osa Suomi surffin viehätystä. Intohimoisimmat surffarit surffaavat myös Suomessa ympäri vuoden, säästä riippumatta.

Sinusta Suomi surffari?

Surffaus sopii kaikenikäisille ja -kokoisille sekä hyvästä fiiliksestä ja mahtavista kokemuksista nauttiville! Surffilaudan koko vaikuttaa merkittävästi siihen, minkälaiseen surffaukseen, minkä kokoiselle ja taitotason omaavalle surffarille se parhaiten sopisi. Surffilaudan kokoja on niin monta erilaista kuin on tekijöitäkin eli joka lähtöön. Ei siis haittaa vaikka tasapaino, notkeus tai uimataidot eivät olisi parhaimmasta päästä. Oikean kokoisella laudalla, hyvällä asenteella ja positiivisella mielellä pääsee jo pitkälle. On kuitenkin hyvä muistaa, ettei surffaus valitettavasti sovi aivan kaikille, kuten esimerkiksi perheen pienimmille ja muille, joiden uimataidot eivät vielä ole riittävät pitämään heitä pinnalla, mikäli lauta ajautuukin hieman kauemmaksi. Lisäksi surffaus rasittaa runsaasti polvia ja selkää eli polvi- tai selkävaivoista kärsivien on syytä kokeilla surffiasentoa maalla. Tällöin voidaan arvioida, onko asento liian rasittava, ennen laudan päälle hyppäämistä.

Missä ja milloin aalloille?

Suomessa tunnetuimmat surffipaikat sijaitsevat Porissa ja Hangossa. Etenkin kesällä sään salliessa, vedessä on surffareita laidasta laitaan; aloittelijoista kokeneempiinkin konkareihin. Surffaus tapahtuu luonnollisesti meressä tai muissa vesistöissä, mikäli vain aaltoja löytyy. Surffaus, etenkin Suomessa, on siis hyvin säästä riippuvaista. Jotta aalloilla on mahdollista surffata tarvitaan siis hyvät keliolosuhteet.

Missä ja milloin aalloille?
Missä ja milloin aalloille?

Mistä sitten tietää, milloin on hyvät olosuhteet mennä surffaamaan? Suomalaisten surffareiden ylläpitämät Facebook-ryhmät ovat yksi hyvä ja helppo konsti aloittelijalle tietää, milloin optimaaliset olosuhteet ovat rantautumassa Suomeen. Lisäksi netistä ja puhelimen sovelluskaupasta löytyy erilaisia sivustoja ja applikaatioita, mitkä mahdollistavat surffiolosuhteiden seurannan lähes reaaliajassa. Näiden käyttö kuitenkin edellyttää, että surffari osaa sovellusten ym. tuottamaa dataa.

Tärkein surffivälineistö koostuu surffilaudasta ja jalkahihnasta, jonka toinen pää kiinnitetään surffilaudan perä päätyyn ja toinen omaan nilkkaan. Lauta kannattaa valita oman lähtötason mukaan; mitä pidempi, leveämpi ja paksumpi lauta on, sitä helpompi on aaltoja napata ja myös pysyä laudalla seistessä tasapainossa. Lyhyemmät ja pienemmät laudat vaativat harrastajalta enemmän ketteryyttä ja tasapainoa. Kykyjen kehittyessä voi lautaa vaihtaa asteittain pienempään. Lisäksi Suomen kylmät vesistöt yleensä edellyttävät märkäpuvun käyttöä. Talvisin ja syksyisin myös tossut, hanskat ja huput ovat hyviä lisävarusteita lämpimänä pysymiseksi aalloilla hurjastellessa. Märkäpukuja on myös moneen lähtöön ja niiden ostamiseen löytyy netistä useita oppaita. Lisäksi niitä myyvät liikkeet osaavat yleensä hyvin kertoa, mikä olis ostajalle sopivin malli. Märkäpukua hankkiessa on hyvä muistaa, että koon tulee olla hyvin napakka. Muutoin kylmä vesi pääsee puvun sisälle, eikä tietenkään siinä tapauksessa pysty pitämään surffaria tehokkaasti lämpimänä.

Lopuksi surffibussi on Suomen Lainelautaliiton ylläpitämä pakettiauto, jonka henkilökunta kesäkautena tarjoaa ilmaista surffiopetusta ja välinevuokrausta halukkaille. Surffibussin henkilökunta julkaisee sosiaalisessa mediassaan, milloin surffattavat aallot siintävät horisontissa, joko Porissa tai Hangossa. Välineistö on kuitenkin rajallista, joten oma paikka, välineiden riittävyyden varmistamiseksi, tulee varata hyvissä ajoin. Henkilökuntana toimii joukko kokeneita Suomi surffareita ja he varmistavat, että pääset turvallisesti pitämään hauskaa aalloilla ja harjoittelemaan taitojasi. Surffibussin liikkeitä voi seurata heidän sosiaalisessa mediassaan. Omat välineet omaava harrastaja voi napata ne mukaansa ja liittyä surffibussilaisten seuraan nauttimaan aalloista. Niille, jotka eivät surffaamisesta vielä innostu, Surffibussi tarjoaa kupin kuumaa kahvia sekä hyvää seuraa maisemista nautiskellessa.