Talviolympialaiset

Talviolympialaiset ovat joka neljäs vuosi järjestettävät kasainväliset talviurheilukilpailut, joita hallinnoi kansainvälinen olympiakomitea. Kansainvälisen olympiakomitean vuoden 1926 päätöksen mukaan ensimmäisiksi talviolympialaisiksi luetaan 1924 Chamoxissa kesäolympialaisten yhteydessä järjestetty talvilajien viikko. Chamoxin talvilaji viikon osoittauduttua menestykseksi, komitea päätti järjestää erilliset talviolympialaiset vuoden kylmimpinä kuukausina. Talviolympialasten alkuvuosina kisat järjestettiin maassa joka tulisi myöhemmin samana vuonna järjestämään kesäolympialaiset, myöhemmin kisat siirtyivät muihin maihin samalla mantereella, ja lopulta itsenäisiksi sijainnin kannalta. Ensimmäiset 68 vuotta talviolympialaiset järjestettiin samana vuonna kesäolympialaisten kanssa. Vuonna 1986 KOK päätti että talvi- ja kesäolympialaiset olisi parempi erottaa eri vuosille, ja nykyään talviolympialaiset ovat 2 vuotta kesäolympialaisten jälkeen, ja niitä seuraavat taas kesäolympialaiset kahden vuoden kuluttua.

Vuoden 2018 talviolympialaiset järjestettiin Etelä-Korean Pyeongchangissa, ja niissä kilpailtiin 15 talviurheilulajissa. Talviurheilulajien ajatellaan olevan vaarallisempia kuin kesäolympialaislajien, ja mukana vuoden 2018 olympialaisissa olivat muun muassa ohjauskelkkailu, skeleton, freestyle hiihto ja lumilautailu. Osallistujia kilpailuissa oli 92 maasta, kaiken kaikkiaan 2 922 urheilijaa. Suoraan talviolympialaisten jälkeen Pyeongchangissa järjestettiin vuoden 2018 talviparalympialaiset. Mukana paralympialaisissa oli kuusi lajia ja 569 osallistujaa. Paraurheilijat kilpailivat mitaleista alppihiihdossa, ampumahiihdossa, kelkkajääkiekossa, lumilautailussa, maastohiihdossa sekä pyörätuolicurlingissa. Tähän mennessä Suomi on osallistunut jokaiseen järjestettyyn talviolympialaistapahtumaan. Mitalitilastojen mukaan maamme oli vuonna 2014 kymmenenneksi menestynein osaan ottajamaa kaiken kaikkiaan. Pohjoisesta sijainnistamme huolimatta talviolympialaisia ei ole koskaan järjestetty Suomessa.

Talviolymialaisten lajit

Talviolympialaislajit ovat pysyneet suhteellisen vakaina, sitten kilpailujen synnyn, ja vaikka uusia lajeja on tullut mukaan, toisin kuin kesäolympialaisissa, monia ei ole pudonnut pois. Vuosien saatossa ampumahiihto on korvannut sotilaspartiohiihdon, kuvioluistelu on ollut mukana kilpailulajina vain kerran, ja jääpalloa on pelattu vain kerran näytösmielessä. Uudet lajit vuoden 2018 talviolympialaisissa olivat pieniä muunnoksia jo edustettuina oleviin lajeihin.  Mukaan tulivat freestyle hiihto, joukko aloitus nopeus luistelussa, sekaparit curlingissa sekä lumilautailun Big Air -kilpailu. Lumilautailun pari slalom jätettiin ohjelmasta 2018. Muutokset tehtiin olympiakomitean mukaan antamaan katsojille enemmän elämyksiä sekä paikan päällä että television ääressä, sukupuolien tasa-arvoa miettien sekä budjetillisista syistä. Lumilautailun Big Air varsinkin on lajina suurta yleisöä kiinnostava, ja näyttävä isojen ja taidokkaiden hyppyjen ansiosta.

Uusia lajeja yritetään tuoda jatkuvasti olympiakomitean tietoisuuteen. Jotta lajista voisi tulla virallinen olympialaislaji, se tarvitsee ensin kansainvälisen olympiakomitean hyväksynnän urheilulajina. Tätä varten lajilla tulee olla kansainvälinen lajijärjestö, joka valvoo sen harrastajien toimintaa, laji voi olla myös suuremman lajijärjestön alaisuudessa, kuten esimerkiksi hevosurheilun kaikki muodot joita valvoo FEI. Olympiakomitean tunnistettua lajin, se saa kansainvälisen urheilu liiton statuksen. Tässä vaiheessa urheilun lajiliitosta tulee vastuullinen lajin anti-doping valvonnasta, ja siitä että kaikki lajissa kilpailevat sitoutuvat noudattamaan olympialiikkeen sääntöjä. Tämän aseman saavuttaminen ei välttämättä tarkoita vielä että lajia hyväksytään olympialaisiin. Tässä vaiheessa lajin kansainvälinen järjestö hakee virallisesti pääsyä olympialaisiin, ja olympiatoimikunta tekee päätöksen lajin hyväksymisestä kisoihin, ja se voidaan hyväksyä joko itsenäisenä lajina tai kilpailuna olemassa olevan lajin sisällä. Esimerkiksi jää uinti olisi talviolympialaisissa uusi laji, koska tapahtumassa ei ole vielä muita uintilajeja, kun taas hiihtobaletti saatettaisiin mieltää hiihdon alaisuudessa käytäväksi kilpailuksi. Jotta lajin hakemus menisi läpi, sen täytyy täyttää monia sääntöjä. Lajin harrastuksen tulee esimerkiksi olla aktiivista 75 massa, ja 40 näistä lajin tulee olla myös naisten harrastama. Lajin tulee kunnioittaa alkuperäistä olympiahenkeä, ja tuoda siihen oman lisänsä. Täysin henkiset ja mekaanisten apuvälineiden avulla suoritettavat urheilulajit, kuten shakki ja formula autoilu eivät ole hyväksyttävien listalla, sillä kisoissa tulee olla urheilijalle puhtaasti fyysinen elementti.