Talviurheilulajit

Talviurheilulajit termi kattaa kaikki talvenaikana, lähinnä ulkotiloissa harrastettavat aktiviteetit. Lajeihin liittyy olennaisena osana talviset elementit, kuten lumi ja jää, joita hyödynnetään urheilulajin kulun aikana. Perinteisesti talviurheilulajeja on harrastettu kylmillä asuinalueilla talvella, mutta näinä päivinä useille lajeille on myös varta vasten rakennettuja kesäharjoittelu keskuksia, joissa harrastajat voivat harjoitta lajia tekolumella tai jäällä päällystetyillä kentillä.

Talviurheilulajien perusvälineistöä ovat sukset, luistimet ja erityyppiset kelkat, ja useat täysin toisistaan eroavat lajit hyödyntävät näitä välineitä omien sääntöjensä uomassa. Yleisimmin tunnettuja ja harrastettuja lajeja ovat lumilautailu, laskettelu, murtomaahiihto, luistelu, ja jääkiekko. Talviurheilulajeista löytyy sekä yksilö, että joukkueurheilu lajeja, ja lajien juuret löytyvät usein lajin synnyin maan käytännöllisistä talvi aktiviteeteista. Sukset ja luistimet olivat syntyjään talviolosuhteissa käytännöllisiä kulkuvälineitä, ja kelkat saivat alkunsa tavaran kuljetusvälineinä.

Näinä päivinä talviurheilulajit ovat isoa bisnestä ympäri maailman, ja niille järjestetään useita moniurheilulaji turnauksia, kuten talviolympialaiset. Rohkeat talviurheilijat keräävät sponsorirahoja tunnetumpien lauhan kelinurheilulajien ammattilaisten tapaan. Joukkuelajeilla, kuten jääkiekolla, on myös omat liigansa, harrastustasolla laskettelu sekä lumilautailu pitävää yllä useiden vuoristoalueiden talviturismia.

Talviurheiluvälineiden kehitys sai alkunsa käytännöllisistä tarpeista. Pohjoisissa oloissa asuvat ihmiset kehittivät kulkuvälineitä, joilla pitkien matkojen tekeminen lumen läpi kävi helpommaksi. Suksien, luistinten ja kelkkojen kehittyessä lapset ja aikuiset ottivat nämä käytännön välineet myös virkistyskäyttöön, ja ajan kuluessa huvituksista kehittyi urheilulajeja. Ammattitasolla talviurheilulajit ovat olleet luonnollisesti suositumpia maissa joilla on luminen talvi, lauhemmilla alueilla asuvat harrastajat matkustavat usein sesongin aikana lumisille alueille  lajiaan harjoittamaan. Tämä on luonut talviurheilulajien ympärille kattavan turismi bisneksen.

Talviurheilulajit

Suosituimmat talviurheilulajit ovat haarautuneet useiksi alalajeiksi, suksilla kilpaillaan murtomaahiihdossa nopeudesta, kun taas ampumahiihdossa fyysisen kestävyyden, ja nopeuden lisäksi mitataan hänen ampumatarkkuuttaan fyysisen ja henkisen paineen alaisuudessa. Myös suksilla tapahtuvan laskettelun alalajeja taas ovat esimerkiksi alppihiihto, freestyle ja lumilautailu, jossa suksien sijasta käytetään molempiin jalkoihin kiinnitettyä lautaa. Laskettelun alalajeissa kilpaillaan nopeudesta, tarkkuudesta, ja hyppyjen näyttävyydestä.

Ammattimielessä luistelu ja sen alalajit usein tapahtuvat sisätiloihin rakennetulla keinojäällä. Tämän tekee mahdolliseksi keinojääkentän suhteellisen pieni koko, ja tästä johtuen sen rakennuksen helppous. Keinojäällä lajeja voidaan pelata ympäri vuoden, ja se antaa rakentajilleen paremman mahdollisuuden kentän sileänä pitämiseen, mikä puolestaan tekee kovalla vauhdilla jään poikki luistelusta turvallisempaa. Jääkiekko, joka on luistimilla pelattava joukkueurheilulaji, on harrastajien lukumäärän mukaan suosituin talviurheilulajeista. Muita luistimilla harrastettavia lajeja ovat taitoluistelu, pikaluistelu ja matkaluistelu. Joukkueurheiluista jäällä harrastetaan myös jääpalloa ja ringetteä, sekä curlingia, jota pelataan ilman luistimia.

Kelkkailulajit, ja niiden välineistö ovat kehittyneet huomattavasti lasten kotipihan mäissä käyttämistä. Maha-, eli skeleton -kelkkailussa osaan ottajat saavuttavat huimat vauhdit yhden hengen kelkalla, pää menosuuntaan matkustaen. Ohjaskelkkailua harrastetaan yksin tai pareissa, ja rattikelkkailussa mukana on joko pari, tai neljän hengen joukkue. Rattikelkkailu, joka tunnetaan maailmalla nimellä bobsleigh, tuli suurelle yleisölle tutuksi Cool Runnings elokuvasta, joka kuvasi Jamaikan kelkka joukkueen nousua vuoden 1988 talviolympialaisiin.

Erikoisemmista talviurheilulajeista löytyy myös valinnan varaa. Eläinten kanssa voi harrastaa esimerkiksi Suomessa suosittuja jääraveja tai vauhdikkaampaa skijoringia, jossa harrastaja on hevosen tai koirien vedettävänä pienen esteradan, tai nopeusradan läpi. Vauhdin makuun voi päästä myös moottoripyörillä ajettavissa jäärata-ajoissa, tai moottorikelkan kanssa snowcross kilpailussa. Monissa lumisissa maissa kuten Kanadassa, Amerikan pohjoisosissa, ja Suomessa pelataan talvisin lumi rugbyä ja -jalkapalloa, mikä mahdollistaa lajien kauden pidentämisen. Japanissa vieraileva lapsenmielinen voi ottaa osaa yukigassen -jäätaistelu kilpailuun. Kilpailu tapahtuu varta vasten rakennetulla kentällä, ja sen aikana seitsemän hengen joukkueet taistelevat mestaruudesta, aseenaan lumipallot.