Vaihtoehtoiset kipuhoidot

Luonnollisia kipuhoitoja on harjoitettu sivilisaatioiden alkuajoista lähtien. Useat hoitomuodoista, kuten meditaatio, akupunktio, ja kuppaus ovat käytössä edelleen, hyvin samankaltaisina kuin ne olivat vuosisatoja sitten, kun taas toisille, kuten kylmäterapialle, on kehitetty moderneja laitteita. Näiden vaihtoehtohoitojen kivun ja muiden oireiden vähennys tehoja on testattu lääketieteessä vaihtelevilla tuloksilla, mutta jos se toimii, ja siitä ei ole asiakkaalle fyysistä haitta, kovista oireista kärsivien kannattaa varmasti oman lääkärin siunauksella kokeilla erikoishoitoja.

Idän ihmeet

Idässä vuosikausia osana kulttuuria ollutta meditaatiota voidaan käyttää paitsi mielentilojen parantamiseen, myös kivun hallintaan. Joidenkin tutkimusten mukaan mindfullness -meditaatio vähentää kroonisen kivun tunnetta jopa 57 prosentilla, ja sen kokeneet harrastajat pääsevät jopa 90 prosentin tuloksiin. Aivokuvauksiin perustuvat tutkimukset näyttävät kuinka mindfullness -meditaatio tasoittaa aivojen kuvioita, ja pidemmän ajan jälkeen muuttaa hermoston rakennetta niin että potilaat eivät tunne kipua yhtä intensiivisenä. Meditaation puolesta puhuu myös sen käytön halpa hinta. Kurssin käytyään kukin voi harrastaa meditaatiota omassa rauhassaan, ja jos kurssille on hankala päästä, älypuhelimiin on tarjolla sovellutuksia jotka opastavat meditaatio prosessin läpi.

Siinä missä meditaatiota voi kuvin harrastaa kotonaan, akupunktiota varten kannattaa ottaa selvää sen tekijän koulutuksesta. Akupunktio, eli neula hoito perustuu kiinalaiseen lääketieteeseen, ja hoidon aikana tarkkoihin kohtiin potilaan ruumista pistellään neuloja. Neulat aktivoivat kehon oman kivunestojärjestelmät, ja auttavat kroonisen kivun lieventämisessä. Akupunktion yhteydessä puhutaan myös sen olevan hermoston reset-nappi, joka voi poistaa lyhyt aikaisesti kivun samantien kun neulat on asetettu iholle. Akupunktiota käytetään myös stressin ja aineenvaihdunnallisten ongelmien hoidossa. Akupunktion uskotaan auttavan hyvin esimerkiksi lihasjännityskipuihin, fibromyalgiaan, nivelkipuihin sekä päänsärkyihin.

Akupunktion periaatteista syntynsä on saanut myös niin kutsuttu Daith-lävistys, jonka sanotaan tuovan helpotusta migreenistä kärsivien kiputiloihin. Migreenilävistys laitetaan korvan ruston läpi, ja   sen uskotaan stimuloivan korvan akupunktio pisteitä, ja näin auttaen migreenikivun hallinnassa. Vaikka daith-lävistyksen toimivuudesta ei ole tieteellistä todistusta, useat migreenin kärsijät ovat raportoineet sen vähentäneen heidän migreenikipuaan.

Kuppaus on meditaation kanssa samoista idealistisista lähtökohdista juontava kansanparannus tapa. Kuppauksen aikana potilaan selän akupunktio kohtien päälle pistetään imukuvut, joihin muodostetaan alipaine liekin avulla. Alipaineesta syntyy imuvaikutus, joka johtaa veren sekä imunesteiden virtauksen lisääntymiseen. Kuppausta on käytetty kiinassa perinteisesti hengitystien vaivojen, sekä lihaskipujen hoitoon. Kuppaus liittyy myös suomalaiseen kansanperinteeseen, ja talonpojat ovat maassamme harjoittaneet sitä jopa 1400-luvulta lähtien. Täällä kuppaus tapahtui saunassa kansanparantajien johdolla, ja siihen käytettiin tarkoituksellisesti kaiverrettuja lehmänsarvia. Tänä päivänä kuppaus on suomessa vaihtoehtolääketieteellinen hoito, ja sitä suositellaan erityisesti lihashuoltoon, aineenvaihdunnan aktivointiin, kipuhoitona ja verenkierron vilkastuttamiseen.

Kylmät ja kuumat saunahoidot

Vaihtoehto kiputerapiasta löytyy vaihtoehtoja myös perussuomalaisempaan makuun. Kotimaassa on saunan kipuja hoitavat vaikutukset tunnettu jo muinaisista ajoista asti, ja kansamme on harrastanut kylmähoitoa avantouinnin yhteydessä. Näinä päivinä infrapuna saunoja käytetään maailmalla verenpaineen, mielialahäiriöiden, diabeteksen, sekä kroonisen kivun hoitoon. Infrapuna saunojen lämpöä pystytään säätelemään helpommin kuin perinteisten, ja kuumuus on voimakasta mutta hellää. Saunat lämmitetään noin 60 celsiuksen lämpöön, ja saunan lihaksia lämmittävä, ja hikoilun kautta kuona-aineita poistava vaikutus auttaa potilaan vartaloa taistelemaan kipua vastaan 20 minuutin hoidon aikana, ja sen jälkeen.

Kylmäterapia taas perustuu lyhyeen, muutaman minuutin kestoiseen vartalon altistamiseen jäätäville olotiloille. Sen uskotaan vähentävän lihaskipua ja turvotusta, ja useat maailman huippu urheilijoista käyttävät sitä vammojen hoitoon ja estoon. Kylmähoito perustuu vartalomme äärimmäisissä olotiloissa vapauttamiin endorfiini -hormoneihin. Nämä hyvän olon hormonit myös taistelevat tulehduksia ja kipuja vastaan tehokkaasti sisältä käsin.